top of page

תפיסת איכות חיים ותמיכות

 

תפיסת איכות החיים התפתחה במהלך 30 השנים האחרונות והפכה למוקד המחקר והיישום לכל סוגי האוכלוסיות עם הצרכים המיוחדים.

תפיסת איכות החיים ממוקדת באדם ופרט.

משמעות תפיסת איכות החיים מאפשרת לנו לפתח דפוסי חשיבה חדשים כלפי אנשים בשוליים, לקרבם אל הזרם המרכזי בחברה ולקדם את רווחתם. התפיסה שמה דגש על היבטים כגון: מתן חשיבות עליונה לשביעות הרצון של האדם עצמו על חייו, מיקוד בחוזקות האישיות של האדם ולא בחולשותיו, דגש על רשתות התמיכה בקהילה ומתן רמות שונות של תמיכה.

עקרונות גרעין בתפיסת איכות החיים:

 

  • איכות חיים מתבססת על זיהוי צרכים אישיים, בחירות ושליטה.

  • תמיד תינתן העדפה ודגש על הסובייקטיבי, כלומר העדפותיו של הפרט.

  • חשוב להעצים מיומנויות בחירה של האדם, תחושות שליטה על חייו וחשיפה להזדמנויות.

  • התחומים זהים לאוכלוסיות "מיוחדות" ו"רגילות".

8 תחומי איכות החיים:

  • רווחה רגשית

  • יחסים בין אישיים

  • רווחה חומרית

  • התפתחות אישית

  • רווחה פיזית

  • הכוונה עצמית

  • הכלה חברתית

  • זכויות

תחומים אלה הנם אוניברסליים ומסכמים מחקרים רבים שנערכו ב – 30 השנים האחרונות. התחומים אינם ברי שינוי.

מדידת איכות החיים:

  • איכות חיים ניתנת למדידה ומתייחסת לסביבות החשובות לאדם כגון מגורים, עבודה ופנאי. כמו כן, מבוססת על נסיון חיים וחוויות ייחודיות אותן עבר האדם במהלך חייו.

  • בבואנו למדוד את איכות החיים, יש להתייחס הן לתפיסתו הסובייקטיבית של הפרט את מציאות חייו והן להערכה האובייקטיבית של הישגיו התחומים השונים. שניהם הכרחיים למדידה שלמה.

  • על מנת שהמדידה תהיה מדויקת אנו משתמשים בשאלון איכות החיים, המהווה את הכלי העיקרי. השאלון מתמקד ומברר סוגיות כגון מהי איכות חיים עבורי? על מה אני חולם? מה אני שואף לשנות? מה אני רוצה לשמר? ומה אני צריך לעשות ביומיום כדי לשפר את  איכות חיי.

 

תהליך בית ספרי

תהליך איכות חיים ותמיכות פועל בבית ספרנו בהתאם למודל הארגוני.  נכתבו לכלל תלמידי בית הספר תוכניות אישיות הנשענות על עוצמות וחוזקות ומבוססות על שאלונים שהועברו ע"י מתאמי התמיכות-מחנכות הכיתות והחונכים.

צוות בית הספר, התלמידים וההורים מדברים- בשפת איכות חיים ותמיכות- שפה משותפת ואחידה לכולם.

מעט  על התהליך:

במהלך השנה, מועברים לתלמידים שני שאלונים, שאלון איכות חיים וכן כלי לניהול תמיכות הבודק את עוצמת התמיכות והתחומים העיקריים בהם נדרשות תמיכות. לתלמיד מוצע סל תמיכות רחב ומגוון המאפשר לו בחירה של תכניות תמיכה ייחודיות וע"י כך נבנות רשתות תמיכה. לאחר ריכוז ואיסוף הנתונים, תוך התמקדות בבחירותיו והעדפותיו האישיות של התלמיד, נבנית תכנית התמיכות האישית המותאמת לצרכיו הייחודיים של כל תלמיד ותלמיד. התכנית הנה דינמית ומתעדכנת מעת לעת תוך שותפות מלאה של התלמיד והוריו. בשכבה הבוגרת ניתן דגש רב על צפי בגרויות לכל תלמיד ותלמיד תוך התמקדות בלמידה לקראת מבחני הבגרות.

 

תכניות ייחודיות תש"ף

1. עיצוב חזות ביה"ס 

התכנית מטפחת גילויי אחריות ושותפות של התלמידים כלפי הסביבה בה הם לומדים תוך שיתוף פעולה ועבודת צוות.  עבודת הגינון מתקיימת בחצר בית הספר- בגינה, שדה, חממה וערוגות וביציאה לטבע הפראי. בעזרת הצמחים וחומרי הטבע, נוצר מרחב המאפשר שינוי, צמיחה רגשית. בזמן שהותם של התלמידים בפינת החי, יטפלו בבעלי החיים על כל המשתמע מכך, האכלה, ניקיון הכלובים ובעיקר יצרו קשר ויגלו אחריות על תחום זה בבית הספר.

 

2. שילוב ומחויבות לקהילה

 מחויבות אישית בקהילה הטבעית -  מיועדת לתלמידי כיתות י' - י"ב אשר יתנדבו ויפעלו במסגרות שונות בקרבת מקום מגוריהם . פעילות זו כלולה בתכנית של "בגרות חברתית ", כאשר תלמידי שכבה י' משתלבים בהתנדבות בקהילתם לאורך שלוש שנים . עמידה בדרישות התוכנית תוביל לזכאות של תעודת בגרות חברתית.

 

3. איכות הסביבה - בית ספר ירוק מתמיד

"תו ירוק" מוענק במשותף על ידי המשרד לאיכות הסביבה ומכון התקנים הישראלי, בית הספר זכה בתואר בי"ס ירוק מתמיד ואנו ממשיכים להפעיל תכניות רבות המתייחסות לשימוש מושכל במשאבים (מים, אנרגיה ומחזור של נייר, מים, פלסטיק ועוד).

 

4. "יזמים צעירים עושים עסקים"

מהות התוכנית לימוד מעשי של הקמה וניהול עסק שהותאם לבני נוער ולסביבה העסקית בישראל.
המטרה: יצירת חשיבה עסקית בקרב תלמידי הקבוצה, פיתוח מוצר כלשהו ושיווקו.
התכנית מתבצעת תוך שילוב של אנשי עסקים, אקדמיה ומחנכים. התוכנית מזמנת את ה"עולם האמיתי" לבני הנוער ומציבה להם אתגרים, תוך הרחבת היכולות, ניצול הפוטנציאל הטמון בהם, גילוי מנהיגות, מעורבות ויצירתיות.

 

5. מסע לפולין

כחלק מהנצחת השואה והחשיבות שבית הספר מקנה לנושא זה, יצאו בשנת תש"ף תלמידים מכיתות י"א למסע לפולין. התלמידים ישתלבו בתהליך הכנה שנתי, הכולל הכנה בתחום הלימודי והרגשי.

 

6. מוזיקה

התוכנית מאפשרת להעמיק ולהתנסות בעולם המופלא של המוזיקה דרך הבנה מעשית ותיאורטית.
מטרת התוכנית לטפח מוזיקאים צעירים. התלמידים ינגנו בהרכבים מגוונים על מגוון כלים, יעסקו בעיבוד ובהלחנה. כולל העמדה והשתתפות בטקסים ובאירועים בית ספרים.

 

7. רכיבה על אופניים

התוכנית תכלול קבוצת רכיבה שבה התלמידים יצאו לשטח וייהנו מרכיבת אופניים אתגרית .
הרוכבים ילמדו רכיבת שטח, התמודדות עם מכשולים, בדיקת ותחזוקת אופניים בסיסית, בטיחות ברכיבה בשטח ובעיר, תזונה נכונה ושיפור היכולת הגופנית. ההשתתפות פותחת לרוכבים צוהר לתחום מתפתח וגדל הבונה בטחון עצמי.

 

8. תכנית מנהיגות

התוכנית פועלת מתוך אמונה שלנערים ולנערות יש כוח ויכולת להשפיע על קהילתם וליצור בה שינוי. במסגרת התוכנית ניתנת להם ההזדמנות לעשות את אותו שינוי ולחוות חוויה בוגרת, מעשירה ומשמעותית.

התכנית מטפחת מנהיגות, מעורבות, שותפות ואחריות אישית. פועלת למען קידום זכויות התלמיד, פיתוח יכולת ייצוגיות והנהגה דמוקרטית בקרב בני הנוער, תוך יישום ערך כבוד הדדי ושיח הוגן בין בני הנוער.

 

9."להיות אזרח"

מטרת התכנית לחזק בקרב בני הנוער את תחושת ההשתייכות והנאמנות למדינה ולחוקיה ולעודדם לאזרחות פעילה, לאכפתיות ולמעורבות קהילתית. במסגרת התכנית, התלמידים ישתתפו במפגשים העוסקים  במשמעותה של תעודת הזהות , ביחסים בין האזרח למדינה, בסמלי ריבונות  , בזהות אזרחית ועוד כחלק מהתוכנית התלמידים נוסעים לסיור בירושלים כששיאו הוא ביקור בכנסת ישראל וקבלת תעודת זהות בטקס חגיגי שיערך בכנסת.

 

10. מש"צים (מדריכי של"ח צעירים)

התכנית מאפשרת לתלמידים לרכוש ידע בסיסי בתחומי הישרדות וניווט, והמקנה ביטחון בשטח.

במהלך התכנית יוקנו יסודות הניווט: טופוגרפיה והכרת פני השטח - דרך המפה ובמציאות

מונחים, מושגים וצורות טופוגרפיות שונות המשמשות בניווט, קריאה ושימוש במפה טופוגרפית /מפת סימון שבילים, המצפן והשימוש בו.

התכנית תתקיים תוך שימת דגש על הדרכה והובלת קבוצות. במהלך התכנית יינתנו כלים להדרכה, להמחשה ולהתמודדות עם קבוצות בשטח.

 

11. נבחרות

בשנת תש"ף נמשיך לקיים בבית הספר נבחרות בתחומי הספורט השונים, ע"פ כישורי התלמידים ותחומי העניין שלהם. התלמידים יעמדו בתכנית אימונים שתיבנה עבורם, ישתלבו בנבחרות, ישחקו מול בתי ספר אחרים וייצגו את המסגרת הבית ספרית.

 

12. אומנות התאטרון

מטרת התוכנית היא להקנות לתלמידים היכרות עם טכניקות ואמצעיים אומנותיים בתחום התיאטרון . במהלך התוכנית התלמידים לומדים להכיר את עצמם דרך תנועה ,דמיון ויצירה וכל זה דרך סיפורים ותיאורים של מצבים שונים בחיים.

 

13. אמנות חזותית

התקשורת החזותית נוכחת בכל תחומי חיינו , בתוכנית התלמידים יכירו מושגים בסיסיים של השפה החזותית ושימוש בתוכנות מחשב מתקדמות המאפשרות עיצוב גרפי . התוכנית שמה דגש על פיתוח החשיבה היצירתית וביקורתית לצד ידע מעשי ויישומי.

 

14. אומנות הצילום

מטרת התוכנית היא להקנות למשתתפים ידע בסיסי בתחום הצילום ותפעול מצלמה . התוכנית כוללת מפגש עם מגוון רחב של נושאים ומעניקה את הכלים שהצלם צריך בעת יציאתו לצילום . בנוסף, התלמידים יכירו עבודות של יוצרים מהתחום, יצאו לסיורים מונחים בשטח ויתרגלו את הנלמד. התלמידים יתנסו בצילום עכשווי, צילום סטודיו ועבודות פוטושופ.

 

15. קולנוע

במסגרת התוכנית כל משתתף יוצר סרט אישי. במסגרת יצירתו המשתתף מתפקד כמנהיג הקבוצה בהביאו את סיפור הסרט ובתפקידו כבמאי הסרט.
כל אחד מחברי הקבוצה מגיע למעמד זה כאשר מגיע תורו לצלם את הסרט האישי שלו. בשאר הסרטים האישיים של שאר חברי הקבוצה אותו משתתף מתפקד בתפקידים ובפעולות הנוספות שמציעה העשייה הקולנועית כגון: משחק, צילום, הקלטת קול והפקה.
פעולות נוספות אלה הן גם כן כלי הבעתי רב עוצמה ובנוסף כלי משמעותי לחוויית תפקוד שונה המגויסת למטרת התנסות, למידה וטיפול.

 

16. סטודיו פתוח

התלמידים ישתתפו במפגשי יצירה ושיח, מפגש עם תרפיסטית, המזמן העלאת תכנים אישיים מעולמם הפנימי של התלמידים. השיח נעשה דרך האמצעים האמנותיים המגוונים וכן דרך שיח ורבאלי.

 

17. סדנת מנדלות

המנדלה היא ציור מעגלי אנרגטי, עוצמתי ועמוק, המאפשר זרימה מן החוץ פנימה ומן הפנים אל החוץ.

מעצם צביעתה מאפשרת תהליך עמוק, ללא צורך במילים או תרגום "מדוע ולמה".
בסדנת המנדלות ניתנת ההזדמנות והאפשרות לתלמידים לנטרל את החשיבה בצורה לא מודעת,  אשר לעיתים עוצרת מבעדנו "להיעשות ולהיות" חופשיים במעשינו ללא שיפוט וביקורת. בראשית השנה התלמידים יתנסו בצביעת מנדלות ובהמשך ילמדו לתכנן ולצייר מנדלות בעצמם.

 

 

 

 

bottom of page